Základní škola a Mateřská škola Bitozeves

plánované akce

10 / 2019
PoÚtStČtSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

dnes jsme uvařili

Přesnídávka:

kaiserka, pomazánka z olejovek v tomatě, zelenina, caro (1,4,7)

Hlavní chod:

sekaná, bramborová kaše, salát, šťáva (7)

Polévka:

zelná s bramborem (1,12)

Svačina:

cereální lupínky s jogurtem, ovoce, koktejl (1,7)

zvonění

1. h  8:00 - 8:45

2. h  9:05 - 9:50

3. h 10:00 - 10:45 

4. h 10:55 - 11:40

5. h 11:50 - 12:35

6. h a polední pauza
       12.45 - 13.30

7. h 13:30 - 14:15

Obecné informace

Alergeny v jídelním lístku

Předpisy stanovují specifické požadavky na ornačování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

EU - 2000/13 do 13.12.2014 nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

1) Obiloviny - obsahující lepek (nejedná se o celiakii), výrobky z nich

2) Korýši - výrobky z nich

3) Vejce - výrobky z nich

4) Ryby - výrobky z nich

5) Podzemnice olejná (arašídy) - výrobky z nich

6) Sójové boby (sója) - výrobky z nich

7) Mléko - výrobky z něj

8) Skořápkové plody - výrobky z nich

9) Celer - výrobky z něj

10) Hořčice - výrobny z ní

11) Sezamová semena - výrobky z něj

12) Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13) Vlčí bob (lupina) - výrobky z něj

14) Měkkýši - výrobky z nich

Od 13.12.2014  bude na jídelním lístku označení přítomnosti alergenu uvedeno číslem označujícím alergen. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem není možné vyhovět. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.


Jak bude?
23.10.
Denní předpověď pro Prahu na 23.10.
Oblačno
15°C
24.10.
Denní předpověď pro Prahu na 24.10.
Polojasno
14°C
25.10.
Denní předpověď pro Prahu na 25.10.
Jasno
19°C

Dnes má svátek
Sabina