Odhlašování obědů do 7:30 hodin.
Předpisy stanovují specifické požadavky na ornačování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
EU - 2000/13 do 13.12.2014 nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.
1) Obiloviny - obsahující lepek (nejedná se o celiakii), výrobky z nich
2) Korýši - výrobky z nich
3) Vejce - výrobky z nich
4) Ryby - výrobky z nich
5) Podzemnice olejná (arašídy) - výrobky z nich
6) Sójové boby (sója) - výrobky z nich
7) Mléko - výrobky z něj
8) Skořápkové plody - výrobky z nich
9) Celer - výrobky z něj
10) Hořčice - výrobny z ní
11) Sezamová semena - výrobky z něj
12) Oxid siřičitý a siřičitany - v koncentracích vyšších než 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13) Vlčí bob (lupina) - výrobky z něj
14) Měkkýši - výrobky z nich
Od 13. 12. 2014 bude na jídelním lístku označení přítomnosti alergenu uvedeno číslem označujícím alergen. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem není možné vyhovět. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Svátek má Kryštof
Zítra má svátek Zita
"Pověz mi a zapomenu; ukaž mi a já si vzpomenu; ale nech mne se zúčastnit a já pochopím."
Konfucius